Bir NASA uzay aracı ayın etrafında dönen tuhaf bir şey tespit etti. Sadece bir ay komşusuydu

NASA’nın Ay Keşif Yörünge Aracı (LRO), ayın yörüngesinde dönen bir başka uzay aracıyla mükemmel zamanlama ile fotoğraf çekti.

LRO, Kore Havacılık ve Uzay Araştırma Enstitüsü’nün Danuri ay yörünge aracının birkaç görüntüsünü, neredeyse paralel yörüngelerde seyahat ederken 5 Mart ile 5 Mart tarihleri arasındaki üç yörünge sırasında zıt yönlere doğru birbirinin yanından geçerken yakaladı. Bu olaya ilişkin NASA’dan yapılan açıklamaya göre, 6 Mart’ta gerçekleşti.

Danuri, Kore Cumhuriyeti’nin ilk ay keşif aracı olup, Aralık 2022’den beri ay yörüngesindeydi. Fotoğrafların çekildiği sırada, Danuri ay yüzeyinin 50 mil (80 kilometre) üzerinde uçuyordu ve LRO’nun altında yörünge halindeydi.

NASA yetkilileri, iki uzay aracı arasındaki göreceli hızın saatte yaklaşık 7,200 mil (11,500 kilometre) olduğunu belirtti. Bu hız, LRO’nun dar açılı kamerasının Danuri’yi odaklamasını zorlaştırdı. LRO’nun kamera pozlama süresi yaklaşık 0.338 milisaniye idi ve bu, Danuri’nin LRO’nun ters yönünde hızla hareket ederken görüntü boyunca uzanmasına ve boyutunun 10 katına kadar büyümesine neden oldu.

NASA yetkilileri açıklamalarında, “NASA’nın Greenbelt, Maryland’deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi’ndeki LRO operasyon ekibinin, Danuri’yi görebilmek için LROC’yi doğru zamanda doğru yere yönlendirmek için mükemmel bir zamanlamaya ihtiyacı vardı.” dedi.

LRO’nun, Danuri’nin fotoğraflarını çekmek için üç fırsatı oldu. İlk anlık görüntüde LRO, Danuri’nin 3 mil (5 kilometre) yukarısındaydı ve ay yüzeyine bakan tipik konumundan 43 derece aşağıya doğru yönelmişti. İkinci görüntüde, LRO Danuri’ye yaklaşık 2.5 mil (4 km) daha yakındı ve 25 derece dönüktü. Son uçuşta ise LRO, 5 mil (8 km) aşağıda uçarken Danuri’yi görmek için 60 derece yeniden yönlendirildi.

Bu, iki uzay aracının yollarının kesiştiği ilk sefer değil. Danuri, NASA tarafından sağlanan ShadowCam cihazını kullanarak 7 Nisan 2023’te LRO’yu yaklaşık 11 mil (18 km) mesafeden fotoğraflamıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir