Sahte Botox enjeksiyonları iki eyalette hastalık ve hastaneye kaldırılmayla bağlantılı

Tıbbi olmayan ortamlarda uygulanan kozmetik enjeksiyonlarının ardından botulizm benzeri hastalık nedeniyle en az iki eyalette insanlar hastaneye kaldırıldı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) bir açıklamada, “Kozmetik enjeksiyonlar, lisanslı sağlayıcılar tarafından ve lisanslı ortamlarda uygulanan, FDA onaylı bir ürün olmalıdır” dedi. Ancak Tennessee Sağlık Bakanlığı, CDC, ABD Gıda ve İlaç İdaresi ve birçok eyaleti kapsayan devam eden bir soruşturmanın “uygulanan ürünün sahte olduğunu öne sürdüğünü” belirtti.

Tennessee’de dört vaka bildirildi ve bu vakalardan ikisi hastaneye kaldırılmayı gerektirdi. Illinois’deki iki hasta da hastaneye kaldırıldı.

Botulizm, sinir sistemine saldıran bakterilerin salgıladığı toksinlerin neden olduğu nadir fakat ciddi bir hastalıktır. Semptomlar arasında bulanık veya çift görme, göz kapaklarının sarkması, nefes almada zorluk, yorgunluk ve ses kısıklığı yer alır. Tedavi edilmediği takdirde kas felci ilerleyebilir ve ölümcül olabilir.

Illinois Halk Sağlığı Departmanına göre, botoks ve benzeri kozmetik maddelerin içinde Clostridium botulinum bakterisi bulunabilir. CDC’ye göre, laboratuvar tarafından doğrulanmış sistemik botulizm vakaları kozmetik veya terapötik botulinum toksini enjeksiyonlarından sonra nadirdir.

Illinois’deki her iki hastaya da lisanslı bir hemşire tarafından enjeksiyon yapıldı ancak “kendi yetkisi dışında iş yapan” bir hemşireydi. Tennessee ayrıca “evler veya kozmetik kaplıcalar gibi tıbbi olmayan ortamlarda uygulanan” enjeksiyonlarla ilgili endişelerini dile getirdi.

Illinois sağlık departmanı müdürü Dr. Sameer Vohra, “Illinois sakinleri kozmetik tedaviyi düşünürken dikkatli olmalı” dedi. “Ruhsatsız, onaylanmamış ortamlarda bu tedavileri almak sizi veya sevdiklerinizi ciddi sağlık sorunları riskine sokabilir.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir