Türkiye’nin Kritik Rolü: İran ve ABD’nin karşılıklı Mesajları Ankara Üzerinden İletildi

Ankara’nın oynadığı kritik rolle ilgili Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İran ve ABD’nin karşılıklı beklenti ve mesajlarının Türkiye üzerinden iletildiği vurgulandı.

İran’ın Misilleme Saldırısı

İran’ın Suriye’deki konsolosluğuna İsrail’in 1 Nisan’daki saldırısına misilleme olarak düzenlediği saldırı, bölge ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyada endişe yarattı. İran, İsrail’e gece saatlerinde 300’den fazla İHA ve füze gönderdi.

Bölgesel Savaş Uyarısı

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze’deki savaşının yayılma ve tırmanma riski taşıdığına dair uzun süredir uyarılarda bulunulduğu belirtildi. İran’ın misilleme saldırısı ve takip eden gelişmelerin bölgesel bir savaşa dönüşebileceğini gösterdiği ifade edildi.

Tarafların Mesajları Türkiye Üzerinden İletildi

Ankara’nın kritik rolüne dikkat çekilen açıklamada, tarafların karşılıklı beklenti ve mesajlarının Türkiye üzerinden iletilerek tepkilerin orantılı olması yönünde girişimlerde bulunulduğu belirtildi. Türkiye’nin bölgedeki istikrarına zarar verebilecek süreçlerin önlenmesi için çabalarının sürdüğü vurgulandı.

Başkan Erdoğan’ın Takibi

İlgili kurumlar tarafından sürecin ilk dakikalarından itibaren yakından takip edildiği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düzenli olarak bilgilendirildiği ifade edildi.

İran-İsrail Gerilimi

İsrail’in İran’ın Şam’daki konsolosluk binasına düzenlediği hava saldırısına misilleme olarak İran’ın gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda yaşanan gerilim, bölgedeki tansiyonun yükselmesine neden oldu. İki ülke arasındaki gerilimin artmasıyla birlikte uluslararası toplum endişeyle gelişmeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir