“ABD’de 2020’de 100.000 Çocuk Ebeveynini Aşırı Dozda Uyuşturucu veya Silahlı Şiddetle Kaybetti Çözüm Yolları Neler?

Bir JAMA tıp dergisi araştırmasına göre, ABD’de son yıllarda aşırı dozda uyuşturucu ve ateşli silahlara bağlı ölümler rekor seviyelere ulaşmış durumda. Bu durum, çocukların ebeveynlerini kaybetme ve kendilerinin ölme riskiyle karşı karşıya olması gibi “çifte bir yük” oluşturuyor.

Yüksek Ölüm Oranları ve Artış Eğilimi

Araştırmaya göre, son yirmi yılda 1 milyondan fazla çocuk, ebeveynlerini aşırı dozda uyuşturucu veya silahlı şiddet nedeniyle kaybetti. 2020 yılında ise yaklaşık 100.000 çocuk, bu nedenlerle ebeveynlerini kaybetti. Bu sayı, 1999 yılına göre neredeyse üç kat artış gösteriyor.

Aşırı Dozda Uyuşturucu ve Silahlı Şiddet Kaynaklı Ölümler

2020’de, aşırı dozda uyuşturucu veya silahlı şiddet nedeniyle ebeveynlerini kaybeden çocuk sayısının önceki yıllara göre önemli ölçüde arttığı görülüyor. Aşırı dozda uyuşturucu nedeniyle ebeveyn kayıplarında %345’lik bir artış yaşanırken, silahlı şiddet nedeniyle kayıplarda %39’luk bir artış gözlemlenmiş.

Etkileri ve Dezavantajlar

Bir ebeveyni kaybetmenin çocukların sağlığı, eğitimi ve geçimi üzerinde hem kısa hem de uzun vadede olumsuz etkileri olduğu biliniyor. Özellikle uyuşturucu veya silah gibi trajik ölüm nedenleriyle kayıplar, çocuklar üzerinde ekstra zorlayıcı olabiliyor. Konunun açıkça konuşulamaması, çocukların bu durumu içlerine atmasına ve psikolojik sorunlar yaşamasına neden olabiliyor.

Irk ve Cinsiyet Eşitsizlikleri

Araştırma, siyah gençlerin bu tür ölüm nedenlerinden daha fazla etkilendiğini gösteriyor. Siyah babalar arasında silahlı şiddetin orantısız olduğu göz önüne alındığında, siyah gençlerin bu konuda daha yüksek bir risk altında olduğu ortaya çıkıyor. Her 1000 Siyah çocuktan biri, ebeveynlerini silahlı şiddet nedeniyle kaybederken, bu oran genel olarak her 3000 çocuktan biri olarak görülüyor.

Çözüm Yolları

Araştırma, yapısal olarak dışlanmış gruplar arasında aşırı dozda uyuşturucu ve silahlı şiddeti önleme çabalarının öncelikli olması gerektiğini vurguluyor. Bu tür ölümlerin azaltılması, toplumda yaşanan ırksal dezavantajları ve eşitsizlikleri azaltmaya da katkıda bulunabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir