Diyetisyenlere Göre Susam Yağının Sağlığınıza Etkileri Nelerdir?

Susam yağı, susam tohumlarından elde edilen ve Asya ve Orta Doğu mutfaklarında sıkça kullanılan bir yağ çeşididir. Susam bitkisi çoğunlukla Asya ve Orta Doğu ülkelerinde yetiştirilirken, ABD’nin bazı güney eyaletleri de önemli susam üreticileridir.

Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Kızartılmamış susam yağı hafif ve nötr bir tada sahipken, kavrulmuş susam yağı daha yoğun bir kıvama ve lezzete sahiptir. Her ikisi de farklı pişirme yöntemleri ve tarifler için kullanılabilir.

Sağlık Faydaları

Susam yağı, içerdiği tekli ve çoklu doymamış yağlar ile kolesterol seviyelerini düzenleyebilir ve kan basıncını düşürebilir. Ayrıca içerdiği fitosteroller ve antioksidanlar sayesinde kalp sağlığını destekleyebilir. Bunun yanı sıra, susam yağı içerdiği lignanlar sayesinde bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterebilir.

Besin Değerleri

Bir yemek kaşığı susam yağı 120 kalori içerirken, karbonhidrat ve protein içermemektedir. Toplam yağ miktarı ise 14 gramdır.

Potansiyel Riskler

Susam alerjisi olan kişilerin susam yağı tüketmemesi önemlidir. Susam yağı içeren ürünlerin etiketlerini kontrol etmek alerjik reaksiyon riskini azaltabilir.

Diyetinize Nasıl Eklenir?

Susam yağı, birçok yemeğe lezzet katmak için kullanılabilir. Kızartılmamış susam yağı genellikle pişirme için tercih edilirken, kavrulmuş susam yağı daha çok son dokunuşlar ve çeşni olarak kullanılır. Salata sosları, marinatlar ve çeşitli yemeklerde susam yağı kullanılabilir.

Susam yağı, sağlık açısından faydalı bir yağ olmakla birlikte, alerjisi olmayanlar için dengeli ve çeşitli bir beslenme planının bir parçası olarak tüketilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir