Prof. Dr. Ahmet Ercan Tsunami ve Deprem Uyarısı!

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla Türkiye’nin kıyılarında büyük bir depremin ardından oluşabilecek tsunami dalgalarına dikkat çekti.

İstanbul ve Marmara Bölgesi İçin Uyarılar

Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul’u da içine alan Marmara Bölgesi’nde 7,5 büyüklüğünde bir depremin 1 ila 2,5 metrelik tsunami dalgalarına yol açabileceğini belirtti. Tsunami dalgalarının tırmanma yüksekliğinin ise 5 metreye kadar çıkabileceğini vurguladı. Bu dalgaların 50 ila 300 metre karaya ilerleyebileceğini ve depremden sonraki 4 ila 20 dakika içinde kıyılara varabileceğini açıkladı.

Ege ve Akdeniz Bölgesi İçin Öngörüler

Ege ve Akdeniz bölgesinde depremin 1 ila 3,5 metrelik dalga yüksekliği üretebileceğini dile getiren Prof. Dr. Ercan, dalgaların tırmanma yüksekliğinin ise 5,5 metreye kadar çıkabileceğini belirtti. Bu dalgaların 100 ila 2500 metre karaya ilerleyebileceğini ve depremden sonraki 5 ila 30 dakika içinde kıyılara ulaşabileceğini ifade etti.

Uyarılar ve Önlemler

Prof. Dr. Ahmet Ercan, özellikle dar ağızlı koylar ve girintilerin tsunami dalgaları için riskli alanlar olduğunu vurguladı. Tsunami dalgalarının etkisi altındaki bölgelerde alınacak önlemlere dikkat çekti ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir