Vietnamlı iş insanı 12 milyar dolarlık dolandırıcılık davasında idama mahkum edildi

Vietnam’daki bir mahkeme, emlak kralı Truong My Lan’ı ülkenin kayıtlara geçen en büyük mali dolandırıcılık davasındaki rolü nedeniyle ölüm cezasına çarptırdı. Devlet medyası, Van Thinh Phat Holdings Group’un başkanı Lan’in, zimmete para geçirme, rüşvet ve bankacılık kurallarını ihlal etmekten suçlu bulunduğunu bildirdi.

Davanın başlangıcı olan 5 Mart’ta başlayan ve planlanandan daha erken sona eren duruşmanın ardından, Lan’in avukatlarından Nguyen Huy Thiep, Lan’in zimmete para geçirme ve rüşvet suçlamalarını kabul etmediğini belirtti. Thiep, Lan’in karara itiraz edeceğini ve ölüm cezası ile ilgili olarak temyizde bulunacağını ifade etti.

Davanın bir sonucu olarak, 84 sanık üç yıl denetimli serbestlikten ömür boyu hapis cezasına kadar değişen cezalar aldı. Bu cezalar arasında Lan’in kocası Eric Chu’nun dokuz yıl hapis cezası ve yeğeni için 17 yıl hapis cezası da bulunuyor.

Truong My Lan, evlendiği yıl olan 1992’de emlak şirketi Van Thinh Phat’ı kurdu. Soruşturmacılar, Lan’in SCB’den milyarlarca dolarlık parayı hortumladığını ve devletin bankayı kurtardığı dönemde, paravan şirketlere yasa dışı krediler ayarlayarak büyük miktarda para elde ettiğini tespit etti.

Yolsuzluk operasyonu, Vietnam’da yüksek düzeyde devlet yetkililerinin ve şirket yöneticilerinin yargılanmasına ya da istifaya zorlanmasına yol açtı. Ancak, bu durumun hala devam ettiği ve halk arasında kamu hizmetlerine erişim için rüşvet verilmesi gerektiği gibi yaygın bir algı olduğu belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir